Årets tema 2024:

Stopp voldelig forfølgelse av kristne i Afrika

I Afrika sør for Sahara blir kristne kidnappet, voldtatt, drept og drevet på flukt i et omfang som er vanskelig å ta innover seg. Terroren og usikkerheten har lagt landsbyer og hele områder øde. 92 prosent av alle drap på kristne i 2023 skjedde i Afrika sør for Sahara. Dette er et forsiktig anslag. 

Nigeria er episenteret for denne volden. 82 prosent av alle kristne som blir drept for sin tro, kommer fra Nigeria. Mange av de som blir drept, er unge mennesker – landets fremtid og håp. 

Afrika er et ungt kontinent. Mer enn 60 prosent av befolkningen er under 25 år. Kirken er ungdommelig, dynamisk og voksende – på tross av vanskelighetene. 

Men for mange i Afrika sør for Sahara fører voldelig forfølgelse til ødelagte liv og en tapt barndom. Jenter ned i 13 års alderen blir voldtatt og tvangsgiftet med ekstremister, og unge gutter blir tvunget inn i terrorgrupper.  

I Nord- og Sentral-Nigeria herjer terrorgrupper som Boko Haram, Den islamske stat (Vest-Afrika-provinsen), samt militante Fulani-nomader. De angriper kristne, brenner ned kirker og bortfører prester for løsepenger. De dreper eldre, kvinner og barn uten å bli straffet. Målet er ofte å jage de kristne og overta områdene deres. Myndighetene i Nigeria har verken vist vilje eller evne til å forhindre angrepene, og også resten av verden ser ut til å ha glemt dem.  

De siste årene har disse terrorgruppene spredt seg til stadig flere land i området, og land som Burkina Faso, Mauretania, Mali, Mosambik, Tanzania, Kongo og Kenya er mer utsatt enn tidligere.  

Kirken i Afrika gir hjelp til utsatte og håp og stabilitet til samfunn som er truet av oppløsning og undergang. Vi vil stå sammen med dem og løfte opp deres sak – i norsk offentlighet, overfor våre myndigheter og til Gud.  

I år vil vi gå i fakkeltog for dem som opplever voldelig forfølgelse i Afrika, på grunn av sin tro.

Bli med og løft din fakkel for dem som lever i stor urett!

Her er linker til filmer og artikler om situasjonen i Iran og på Den arabiske halvøy:

Fra Åpne Dører

Fra Stefanusalliansen